Tiropitakia

Deze driehoekjes kunt u (ongebakken) invriezen en zo uit de vriezer bakken. Maak je eigen magere lebneh-kaas: doe 7,5 dl vetvrije Griekse yoghurt (zonder zetmeel of gelatine) in een zeef boven een kom, dek deze af en laat de yoghurt een nacht uitlekken. Gooi de vloeistof weg en breng de lebneh op smaak met zout en kruiden.

 

Nodig:

Vetarme bakspray, 1,75 dl lebneh (zie hierboven) of magere zachte kaas, 50 g verkruimelde feta, 1 middelgroot eiwit, licht geklopt handje gehakte, verse peterselie, 2 el Parmezaanse kaas, 1 el paneermeel of broodkruimels, 1/4 tl paprikapoeder, 8 vellen filodeeg (36 x 46 cm) en 2 el olijfolie.

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een grote bakplaat licht in met de bakspray. Meng in een kom de lebneh, feta, het eiwit, de peterselie, parmezaan, het paneermeel en paprikapoeder.
  2. Bestrijk steeds één vel filodeeg tegelijk (houd de overige afgedekt om uitdrogen te voorkomen) heel licht met olijfolie. Snijd het vel in zes repen (7,7 x 36 cm). Schep een lepel van het lebneh-mengsel in een hoek van één reep en vouw de reep over de vulling voor een driehoekje. Vouw op dezelfde manier de reep nogmaals losjes tot een driehoekig stuk deeg. Herhaal met het resterende deeg en de vulling.
  3. Leg de deegdriehoekjes op de bakplaat en bestrijk ze licht met olie. Bak ze in 25-30 minuten goudbruin. Laat ze 5 minuten afkoelen en serveer ze.