Lekker op dieet met koolhydraatarme recepten

Koolhydraatarme recepten helpen je bij het afvallen. Maar ze doen veel meer dan dat! Wist je bijvoorbeeld dat mensen die regelmatig koolhydraatarm koken veel minder last hebben van een te hoog cholesterol? En dat zij vaak ook lekkerder in hun vel zitten?

Er kleven heel veel voordelen aan koolhydraatarme gerechten. Aangezien we op gezondetussendoortjesrecepten.nl oog hebben voor gezondheid, willen we daar graag bij stil staan.

 

Lekker op dieet!

In de eerste plaats kiezen veel mensen een koolhydraatarm receptenboek of een website als die van ons uit, omdat ze willen afvallen. Het grote voordeel van een koolhydraatarm dieet is namelijk dat je lekker mag blijven eten en drinken. Je hoeft geen punten te tellen, je hoeft lekkere gerechten niet te laten staan of genoegen te nemen met minder! Het enige dat je moet doen is zorgen dat je producten zo koolhydraatarm mogelijk zijn. Dus dat betekent:

 • Geen toegevoegde suikers;
 • Geen pakjes en zakjes (voor saus of dressings);
 • Minderen met zuivel;
 • Letten op eiwitten in vlees en vis.

Op basis van die richtlijnen kun je al snel zo’n 1 tot 2 kilo in de week verbranden. Zonder dat je erbij beweegt. Stel je eens voor wat het effect is als je er ook nog eens bij ging bewegen!

Niet voor niets verkiezen steeds meer mensen het volgen van een koolhydraatarm voedingsplan boven het volgen van een dieet.

 

Er zijn meer voordelen

Maar als je denkt dat afvallen en vet verbranden het enige is dat je met koolhydraatarme recepten voor elkaar krijgt, zit je er naast. Er zijn veel meer voordelen op het gebied van je gezondheid te benoemen.

 

Lager cholesterol

Mensen die ongezond eten hebben vaak te maken met een hoog cholesterolgehalte. Wist je dat mensen die een gezond dieet volgen en gezonde recepten eten en drinken daar veel minder last van hebben? Sterker nog: koolhydraatarme recepten zijn de beste manier om je cholesterol omlaag te krijgen!

 

Lagere bloeddruk

Hetzelfde geldt voor je bloeddruk. Veel mensen ondervinden hinder van hun bloeddruk en willen die graag verlagen. Maar dat is niet makkelijk. Medicijnen doen maar half werk en lossen in wezen niets op. Voeding doet dat wel. En dan met name koolhydraatarme voeding! Je kan met een koolhydraatarm recept dus heel eenvoudig zelf sleutelen aan je bloeddruk en deze drastisch verlagen!

 

Verminderde kans op suikerziekte

Koolhydraatarme recepten zijn laag in suikers (verkapte koolhydraten) en daardoor loop je een kleinere kans op suikerziekte (diabetes). Mensen die al diabetes hebben krijgen ook minder suiker binnen en dat betekent dat ze minder hoeven te injecteren.

 

Fitter en vitaler

Mensen die gezond eten krijgen vitaminen, vezels, kalium, magnesium en ijzers binnen. Allemaal bouwstoffen voor een gezond gestel. Je bent weerbaarder en minder vatbaar voor virussen, zoals de griep. Ook heb je minder snel last van stemmingswisselingen en hoofdpijn en is de kans dat je ongelukkig wordt velen malen kleiner. Mensen die gezond eten kunnen een stuk fitter en vitaler zijn dan mensen die dat niet doen. Het grote voordeel is dat je veel energie krijgt en daar ook naar gaat leven! Je zal er dus een stuk gelukkiger van worden!

 

Waarvan maak je nu die koolhydraatarme recepten?

Genoeg redenen dus om vandaag nog over te stappen op koolhydraatarme recepten. Maar waarvan maak je die recepten nu? De basis van koolhydraatarme recepten zijn met name:

 • Vlees (rundvlees, varkensvlees)
 • Gevogelte (kip, kalkoen)
 • Vis (zalm, tonijn)
 • Zeevruchten (mosselen, oesters)
 • Noten (walnoten, hazelnoten)
 • Zaden (chiazaad, lijnzaad)
 • Groenten (groene groenten)

Uitgangspunten van koolhydraatarme recepten

Eigenlijk kun je dus nog heel veel kanten op met koolhydraatarme recepten, mits je er weinig suikers aan toevoegt. Een dieet bestaat dan ook doorgaans uit deze recepten zonder allerlei smaakmakers als jus’ en sausjes.

 

Aardappels, pasta, rijst…

Ook ontbreekt het binnen een koolhydraatarm recept altijd aan aardappels en andere zetmeelrijke producten. Rijst kom je niet tegen in een goed koolhydraatarm recept en ook pasta blijft zeer gereduceerd. Brood komt tevens niet voor.

Wat dat betreft kan een koolhydraatarm leven wel wat wijzigingen teweeg brengen. Broodvervangers zijn niet allemaal even lekker en om nu elke ochtend en middag een omelet te bereiden is ook weer zo wat. Daarom zijn er ook mensen die koolhydraatarm brood gebruiken of voor volkoren brood kiezen. De wijze waarin je een koolhydraatarm dieet volgt is natuurlijk afhankelijk van hoe streng je het zelf wil maken.

 

Slotsom

Koolhydraatarme recepten worden door veel mensen genuttigd omdat ze helpen bij het afvallen, maar ze doen wel wat meer dan alleen dat! Ze zorgen voor een gezond cholesterolgehalte, voor een lagere bloeddruk en voor een betere weerstand. Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen zijn vaker fitter en vitaler en zitten lekker in hun vel.

Wanneer je een goed koolhydraatarm gerecht op tafel wil zetten, bestaat het uit vlees of vis aangevuld met groenten en fruit, noten en zaden. Brood, rijst en pasta ontbreken. Maar het is natuurlijk maar net hoe streng je hier zelf in wil zijn!