Pittige wortelhummus

De wortel in de hummus zorgt voor een zoete noot, die in evenwicht wordt gebracht door de pittige harissa. De hummus wordt gladder als de wortel wordt gekookt, maar sla deze stap over als u een grovere textuur wenst en gebruik gewoon water. In een goed afgesloten bakje in de koelkast is een restje hummus ongeveer een week houdbaar.

 

Nodig:

hummus: 1 grote wortel, in plakjes 1 teentje knoflook, fijngehakt 1 blikje (400 g) kikkererwten, afgegoten en afgespoeld 3 takjes verse peterselie, 1 el tahi,  el vers citroensap  1/2 el goede zuivere olijfolie 1/2-1 ti harissa, naar smaak zout en zwarte peper, naar smaak

voor erbij: 2 stengels bleekselderij per persoon, komijn- of paprikapoeder

 

Bereiding:

  1. Doe de plakjes wortel in een pan en zet ze onder water. Breng dat op hoog vuur aan de kook en zet het vuur dan laag. Kook de wortel in zo’n 10 minuten gaar.
  2. Giet de plakjes wortel af en laat ze afkoelen; zet het kookvocht apart. Doe de wortel, knoflook, kikkererwten, peterselie en 4 eetlepels kookvocht in een keukenmachine en maal er een gladde massa van. Voeg de tahin, het citroensap, de olijfolie en harissa toe en meng alles; voeg zo nodig nog wat water toe. Breng de hummus op smaak met zout en peper en voeg naar wens nog wat harissa toe.
  3. Snijd elke stengel bleekselderij in drie stukken en vul het ‘gootje’ in elk stuk met ongeveer 1 eetlepel hummus. Garneer met het komijn- of paprikapoeder en serveer.